KENKIEN HOITO

Hyvinvointia kengille

Vaelluskenkien oikeaan ja tarpeelliseen hoitoon liittyy lukuisia myyttejä. Olemme koonneet tähän yhteenvedon siitä, mikä on todella tärkeää ja mitkä ovat yleisiä virheitä. Oheisiin videoihin saat englannin kielisen tekstityksen videon oikeasta alakulmasta.

Kuinka hoidat LOWA jalkineesi oikein?

Oikea tapa hoitaa jalkineesi

Hyvä hoito pitää kengät mukavina ja vettä hylkivinä pitkään. Seuraavat ohjeet on suunniteltu kaikille LOWA malleille, jotka on valmistettu pinta-, nupukki- ja haljasnahasta. Varmistaaksesi, että nahka pysyy sellaisenaan ja että voit nauttia laadukkaista jalkineista vuosien ajan, sinun on huolehdittava niistä säännöllisesti. Uudet jalkineet eivät vaadi ylimääräistä hoitoa ennen kuin käytät niitä ensimmäistä kertaa, mutta ne hyötyvät säännöllisistä nahkakäsittelyistä.

1. Valmistelu

Jos kenkäsi ovat kastuneet tai likaiset, anna niiden kuivua hyvin ilmastoidussa huoneessa. Älä sijoita kenkiäsi minkään lämmönlähteen lähelle, sillä se voi aiheuttaa nahan kutistumista ja halkeilua. Poista nauhat, joiden avulla nahanhoitotuotteet pääsevät kenkien syvennyksiin, ja poista pohjallinen. Pohjallisen poistaminen on erittäin tärkeää varsinkin monipäiväisen vaelluksen jälkeen, koska kosteus pyrkii kerääntymään pohjallisen alle.

2. Puhdistus

Harjaa kengät huolellisesti. Tämä auttaa tekemään nahasta jälleen hengittävän. Puhdista kengät sitten lämpimällä vedellä ja harjalla. Jos kenkäsi ovat erittäin likaiset, käytä haaleaa saippualiuosta (esim. LOWA Shoe Clean) tai kengänhoitoainetta, joka avaa nahan huokoset ja huuhtele sitten kengät huolellisesti. Nahka on nyt suojaamattomassa kunnossa: se imee välittömästi kaiken sen kanssa kosketuksiin joutuvan veden. Tämän vaiheen jälkeen kengät on käsiteltävä vedeneristysaineella kuivauksen jälkeen.
Ole varovainen, kun kuivaat kenkäsi: Anna niiden kuivua hyvin ilmastoidussa huoneessa. Älä koskaan kuivaa niitä auringossa, kylpyhuoneessa, lämmitysyksikön vieressä, uunissa tai kuumassa autossa, koska märkä nahka voi "palaa", muuttua hauraaksi ja alttiiksi kutistumaan ja halkeilemaan. Käänteisesti kenkäsi voi homehtua, jos säilytät niitä kosteassa paikassa.

3. Kyllästäminen

Kenkien tulee olla hieman kosteat, kun käytät vedeneristyssuihketta (esim. LOWA Water Stop PRO). Kostean nahan huokoset ovat auki, jolloin vedeneristyssuihke tunkeutuu syvälle materiaaliin. Suihke saavuttaa suurimman tehokkuutensa 24 tunnin kuluttua – siinä vaiheessa saappaasi ovat taas vettä ja likaa hylkivät. Säännölliset vedeneristyskäsittelyt hylkivät vettä ja likaa. Nahan hengittävyys säilyy, mutta nahka ei ime vettä ja se on vettä hylkivä, jolloin kengät ovat täysin suojattuja. Sinun tulee käsitellä kenkäsi vielä kerran ennen kuin lähdet seuraavalle retkellesi. (Suihkeen vaikutus alkaa heiketä noin kolmen viikon kuluttua.)

4. Hoito

Jos käytät kenkiäsi usein ja kastelet ne usein, sinun tulee käyttää kenkien hoitoainetta, myös GORE-TEX-kalvolla varustetuissa kengissä. Huonosti hoidettu nahka kuivuu, muuttuu hauraaksi ja halkeilee, ja lopulta kengät vaurioituvat korjaamattomasti. Levitä vahamaista kenkätahnaa (esim. LOWA Active Cream) tai voidetta pehmeällä siveltimellä (LOWA Shoe Care Brush) ja anna kengillesi riittävästi aikaa kuivua. Sinun tulee käsitellä kenkäsi vielä kerran ennen seuraavaa matkaa. Älä käytä kengissäsi puhtaita öljyjä tai rasvoja. Nämä käsittelyt voivat todellakin tehdä nahasta erittäin pehmeän ja lähes vedenpitävän – mutta ne myös sulkevat nahan huokoset, jolloin kengät menettävät hengittävyyttä. Nämä öljyt tai rasvat voivat myös irrottaa liimat, joita käytetään kenkien pohjan kiinnittämiseen päällisiin.
Huomautus nupukista ja mokkanahkasta: Näiden nahkatyyppien pinnasta tulee tasaisempi, kiiltävämpi ja tummempi, kun niihin levitetään vahaa. Mokkanahan pinnan voi harjata pois mokkaharjalla (esim. LOWA Triangle Brush), mutta alkuperäinen ilme kärsii jossain määrin.

5. Säilytys

Säilytä kenkiäsi kenkäpussissa tai -laatikossa kuivassa, hyvin ilmastoidussa paikassa. Käytä puista kenkäpuuta saappaiden muodon ylläpitämiseen. Se säilyttää saappaiden muodon ja estää ryppyjen muodostumista. Vaihtoehtoisesti voit laittaa rypistynyttä sanomalehteä saappaiden kärkeen. Paperi imee kosteutta ja auttaa säilyttämään saappaan muodon. Vaihda paperia joka päivä, kunnes saappaat ovat kuivia.

MYYTTEJÄ KENGÄN HOIDOSTA

GORE-TEX-KENKIÄ PITÄÄ HOITAA

Suuri myytti on, että GORE-TEX-kenkiä ei tarvitse huoltaa. Vedenpitävä, hengittävä GORE-TEX-vuori sijaitsee kengän sisäpuolella, joten sillä ei ole mitään tekemistä nahan tai synteettisen materiaalin ulkoisen hoidon kanssa. Tämä tarkoittaa: jopa GORE-TEX-kenkä on puhdistettava, hoidettava ja vedenpitävä säännöllisesti sen mukaan, mitä päällisen materiaali vaatii. Ja GORE-TEX-vuori on myös iloinen pesusta pienellä kengänpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla.

“OIKEALLA HOIDOLLA KENGÄT KESTÄVÄT IKUISUUDEN.”

LOWA kengät on suunniteltu kestäviksi ja monet yksityiskohdat voidaan korjata tai vaihtaa. Siitä huolimatta tietyillä materiaaleilla on rajoitettu säilyvyysaika, esim. pohjan iskuja vaimentava kiila. Tämä synteettinen materiaali vanhenee ajan myötä ja muuttuu jossain vaiheessa huokoiseksi. Tämä on luonnollinen kulumisprosessi. Siksi LOWA tarjoaa vaellus sekä vuorikiipeilykenkiinsä täydellisen uudelleenpohjaus-palvelun, joka sisältää sekä iskunvaimennuskiilan, että kulutuspinnan pohjan vaihtamisen kokonaan. Silti jopa tällaisella muodonmuutoksella on yksi totuus: mikään ei kestä ikuisesti.

"NAHKAKENKIÄ PITÄÄ VOIDELLA SÄÄNNÖLLISESTI."

Dubbiinit ja öljyt eivät selvästikään ole ihanteellinen valinta nykyaikaisten nahkakenkien hoitoon. Yleensä on tärkeää, että nahkaisia ​​kenkiä hoidetaan säännöllisesti, jotta ne pysyvät joustavina ja käyttövalmiina pitkän ajan. Mutta saatavilla olevien hoitotuotteiden valinnassa on varmasti eroja. Usein käytetyt dubbiinit ja öljyt eivät yleensä sovellu, koska ne pehmentävät nahkaa ajan myötä ja voivat jopa sulkea sen kokonaan, jolloin kenkä ei enää hengitä. Kengän liimaus voi myös olla tehotonta. Sinun on parempi käyttää erityistä nahkavahaa ja kyllästyssuihketta. Erikoisnahanhoitotuotteet ulkokenkiin, mm. LOWA Active Creme tai LOWA Water Stop PRO ovat saatavilla LOWA.fi:stä sekä jälleenmyyjiltä kautta maan.

”Älä unohda tekstiilimateriaaleja! Myös saappaiden tekstiilimateriaalit käsitellä säännöllisesti vesitiiviiksi, jotta materiaalin kyky hylkiä vettä ja likaa paranee."
—Arthur| LOWA Manager Service Department

"ÄLÄ PUHDISTA NIITÄ PESUKONEESSA!"

Älä koskaan laita nahkaisia ​​tai synteettisiä jalkineita pesukoneeseen. Pesuprosessin mekaaninen vaikutus yhdessä kohonneen veden lämpötilan kanssa voi huuhdella pois nahkapigmenttejä, vaurioittaa päällysmateriaaleja ja irrottaa liimoja. Saappaasi voivat kärsiä korjaamattomista vaurioista.

"VÄLTÄ KOSKETUSTA HAPPON, BENSIININ JA LANNAN KANSSA!"

Happo, bensiini ja lanta voivat hyökätä saappaiden pohjassa ja liima-aineissa käytettyihin materiaaleihin ja käynnistää prosessin, joka voi vahingoittaa LOWA jalkineesi. Yritä välttää näitä aineita ja puhdista saappaasi perusteellisesti, jos ne joutuvat kosketuksiin niiden kanssa.