LOWA 100 vuotta - Kuinka kaikki alkoi?

LOWA 100 vuotta - Kuinka kaikki alkoi?

Olipa kerran kolme veljeä

Mutta älä erehdy: tämä ei ole mikään satu. Se on tositarina. Lorenz, Hans ja Adolf Wagner asuivat Baijerin Jetzendorfin yhteisössä Ilm-joen varrella yli 100 vuotta sitten. Heidän isänsä opetti heille suutarin ammattia, ja kaikki kolme tekivät jalkinehistoriaa tuotemerkkien LOWA, Hanwag ja Hochland perustajina.

Alku musiikin kanssa

Kolmen Wagnerin veljeksen isä Johann oli sekä suutari että muusikko. Hän soitti veljensä Josef Wagnerin vuonna 1850 perustamassa ensimmäisessä Jetzendorf-bändissä. Myös Johannin pojat Lorenz, Hans ja Adolf olivat musikaalisia ja liittyivät yhtyeeseen myös. Wagner-yhtye esitti monenlaista musiikkia elävästä alppimusiikista juhlalliseen kirkkomusiikkiin. Lorenz Wagner otti yhtyeen johtajuuden setänsä ja serkkunsa jälkeen. Lorenz kuvaili myöhemmin, kuinka hän käytti musiikkia suutarin tulevaisuuden perustan luomisessa:

”Silloin oli tapana, että maalaissuutarit olivat myös muusikoita. Soitin häissä ja muissa tilaisuuksissa. Ansaitsin siihen aikaan mukavan kasan rahaa ja käytin rahat tarvittavien koneiden ostamiseen."
— Lorenz Wagner | LOWA

 
Lorenz Wagnerin lapsuudenkoti, jossa on suutari ja kenkäkauppa. Hän peri kiinteistön vuonna 1922.

 

10 kilometrin säteellä

Jalkineiden kysyntä oli valtava 1920-luvulla, koska ne olivat ihmisten tärkein matkustamiseen tarvittava varuste. Ihmiset, jotka asuivat sekä maaseudulla että kaupungeissa, käyttivät ensisijaisesti "varsitammaa" päästäkseen paikasta toiseen.

Lorenzin veljet perustivat myös omat itsenäiset suutarit. Hans Wagner muutti Vierkircheniin ja hänen veljensä Adolf Weichsiin, kahteen kaupunkiin, jotka ovat noin 10 kilometrin päässä Jetzendorfista. Bändi hajosi, ja kolmen kenkämerkin tarina alkoi. Nykyään Hanwag-nimellä tunnettu tuotemerkki perustettiin vuonna 1921. Hans Wagner toimitti kenkiä müncheniläiselle yritykselle ja alkoi pian valmistaa omia kiristysnyörillisiä ja baijerilaisia ​​Haferl-kenkiä. Hän laajensi jatkuvasti liiketoimintaansa ja alkoi markkinoida kenkiään Hanwag-tuotemerkillä vuonna 1952. Tehdas pysyi perheen käsissä 83 ensimmäisen toimintavuotensa ajan. Yrityksen perustaja siirsi yrityksen johdon veljenpojalleen Josef Wagnerille.

Tämän seurauksena Hanwagilla oli vain kaksi toimitusjohtajaa kaikkien näiden toimintavuosien aikana. Vuonna 2004 yhtiöstä tuli osa Fenix ​​Outdoor AB:tä. "Veliyritys" on edelleen yhteydessä LOWA:n ystävällisenä kilpailijana tähän päivään asti. Adolf Wagner, nuorin kolmesta veljestä, meni naimisiin vuonna 1923 ja muutti Weichsiin, missä hän otti haltuunsa paikallisen suutarin ja muutti siitä 30 työntekijän kenkätehtaan seuraavien 10 vuoden aikana. Kiipeily- ja laskettelukengät, joita hän myi nimellä "A.W." olivat erittäin onnistuneita. Kuten hänen veljensä, hän valmisti vuoristojalkaväen saappaita sotavuosina.

Yritys sai uuden alun sodan jälkeen tuotenimellä Hochland. Hänen tyttärensä Emma otti yrityksen johtoon vuonna 1955 yhdessä miehensä kanssa. Yritys sai luotua itselleen maailmanlaajuisen nimen 1950- ja 1960-luvuilla. 1970-luvun puolivälissä kenkätehdas vuokrattiin siellä korkealaatuisia vaelluskenkiä valmistaneelle yritykselle Romikalle. Mutta kilpailupainetta oli liikaa, ja tehdas joutui sulkemaan lopullisesti vuonna 1981.

 

 

 

"ILMTALER SPORTSCHUHFABRIK"

Yhtäläisyyksiä hänen veljiensä tarinoihin ei voida jättää huomiotta: Koska vanhin poika, vuonna 1893 syntynyt Lorenz Wagner, peri yrityksen vanhemmiltaan vuonna 1922. Se sisälsi kiinteistöjä ja hänen isänsä Johannin johtaman maalaissuutarin. Lorenzilla oli suuria suunnitelmia: Hän halusi työskennellä vaimonsa Theresen kanssa ja muuttaa "pienimuotoisesta suutariliikkeestä" todellisen "yrityksen". Sitten hän osti ensimmäisen koneensa ja perusti oman yrityksen vuonna 1923, yrityksen, jota ei vielä ollut nimetty LOWAksi.

Todennäköisimmin hän toimi yrityksen alussa omalla nimellä. Yritys "Ilmtaler Sportschuhfabrik" esiintyi ensimmäisen kerran levyissä 1930-luvulla.
Menestys saapui: Vuonna 1925 Lorenz Wagner työllisti kaksi yli 16-vuotiasta miestä. Vuoteen 1930 mennessä yrityksessä oli seitsemän työntekijää: kuusi miestä ja yksi nainen. Työtila oli ahdas. Sittemmin pystytettiin ensimmäinen tehdasrakennus, 15 metriä x 6 metriä.

Kunnianhimoinen oppipoika Josef Lederer liittyi yritykseen helmikuussa 1930. Hän sanoi myöhemmin:

"Suutarit työskentelivät ullakolla. Olin siellä myös oppipoikana. Me kaikki söimme talossa, myös ne, jotka asuivat kaupungissa. Ateriat olivat osa palkkaamme. Oppisopimusoppilaiden oli maksettava maksuja – minun tapauksessani minun täytyi kiillottaa naisen kengät, josta myöhemmin tuli vaimoni.”
— Sepp Lederer | LOWA

 

Epäilikö hän sitä silloin?
Josef Lederer jätti LOWA:n oppisopimuskoulutuksensa päätyttyä. Mutta hän palasi yritykseen yli 15 vuotta myöhemmin ja meni naimisiin Berta Wagnerin, yrityksen perustajan tyttären, kanssa. Aluksi LOWA valmisti ensisijaisesti baijerilaisia ​​nahkaisia ​​Haferl-kenkiä. Mutta tehdas tuotti myös "urheilukenkiä" eli jalkineita vuorikiipeilyyn ja lasketteluun. Nämäkin saappaat tehtiin nahasta. Alppiurheilun suosio kasvoi "kultaisella 20-luvulla", ja jalkinevalmistajat Lorenz, Hans ja Adolf Wagner hyötyivät trendistä.

100 vuotta LOWAA

1923
Lorenz Wagner perusti oman kenkäkaupan vuonna
1923.

Hän ostaa ensimmäiset laitteet ja laajentaa liiketoimintaa. Yhä useammat työntekijät valmistavat yhtiön baijerilaisia ​​Haferl-kenkiä sekä vuorikiipeily- ja hiihtokenkiä.

1930
-
Yrityksen tehdastilat alkavat käydä pieneksi, ja sen ensimmäinen tehdasrakennus valmistuu.

Josef Lederer, mies, josta myöhemmin tuli yrityksen vävy ja seuraaja, siirtyy kenkätehtaalle oppipoikana tämän vuoden helmikuussa.

1933
-
Kansallissosialistit tulevat valtaan.

Samana vuonna Lorenz Wagnerista tulee Jetzendorfin ensimmäinen pormestari, ja hän työllistää 17 henkilöä "Ilmtaler Sportschuhfabrikissa".

1936
-
Tehdas kasvaa, ja sen koneet saavat voimansa 13 hevosvoiman sähkömoottorista.

Nahasta valmistetut ensimmäisen sukupolven laskettelukengät on nimetty eri vuorten mukaan.

1937
-
Yritys joutuu kaupallisiin vaikeuksiin, ja Lorenz Wagner eroaa tehtävästään pormestarina tästä syystä.

Hänet nimitetään uudelleen Jetzendorfin pormestariksi viisi vuotta myöhemmin, ja hän jatkaa tehtävässä vuoteen 1945 asti.

1939
-
Toisen maailmansodan puhjettua vuonna 1939 tehdas valmistaa vuoristojalkaväen sotilaiden käyttämiä jalkineita.

Kenkä- ja nahkateollisuus kaikkialla Saksassa asetettiin keskitetyn tarkkailun alle vuonna 1934 ja kiintiöt asetettiin osana tätä muutosta. Suutarit kuten Lorenz Wagner (ja hänen veljensä) nauttivat erityisasemasta kansallissosialistisessa omavaraisuuteen ja varusteluun keskittyneessä talouspolitiikassa, koska he valmistavat tarvittavat työkengät ja saappaat.

1944
-
Jopa 30 ranskalaista sotavankia Moosburgin pääleiristä työskentelee sodan aikana Lorenz Wagnerin kenkätehtaalla.

He asuvat Jetzendorfin postihallissa. Suhde pakkotyöntekijöiden ja heidän työnantajansa välillä on ilmeisesti hyvä: Saksan vuonna 1945 antauduttua ranskalaiset sanoa kohteliaisuuksia amerikkalaisille Jetzendorf-yhtiöstä.

1948
-
Toimintaa ja tuotevalikoimaa laajennetaan sodanjälkeisten vuosien aikana.

Kenkätehtaalle annetaan tänä aikana myös uusi nimi: LO (renz) WA (gner).

 

Edellinen artikkeli LOWA 100 vuotta - Seuraava sukupolvi
Seuraava artikkeli LOWA Renegade - Kapinallisesta ikoniksi 25-vuodessa.